Korzystny wpływ czerwonego wina na zdrowie wiąże się z jego oddziaływaniem na mikroflorę jelitową

28 sierpnia 2019, 10:09

Ludzie, którzy piją czerwone wino, mają bardziej zróżnicowany skład mikroflory jelitowej. Dodatkowo wyniki zgromadzone przez zespół z King's College London pokazują, że spożycie czerwonego wina wiąże się z niższymi poziomami złego cholesterolu i otyłości.



Największe badania dają odpowiedź, jak można uratować rafy koralowe

13 sierpnia 2019, 08:46

Największe na świecie badania raf koralowych pozwoliły na określenie które rafy i w jaki sposób można uratować, informują naukowcy z WCS (Wildlife Conservation Society), wielu organizacji pozarządowych, agend rządowych oraz uniwersytetu. Dzięki nim opracowano trzy strategie, które mają zostać szybko wdrożone w celu ratowania raf.


Często wykorzystywane zapachy nie zawsze tworzą perfumy odnoszące największe sukcesy

4 lipca 2019, 11:15

Perfumy, w których występują najpopularniejsze zapachy (nuty i akordy), niekoniecznie otrzymują najwyższe oceny użytkowników. Takie są wyniki badania opinii ze sklepów internetowych. Naukowcy z Imperial College London (ICL) przeanalizowali aż 10 tys. perfum oraz ich online'owe oceny. Wyniki ukazały się w piśmie PLoS ONE.


Powstał film sferyczny przedstawiający prawdziwą operację raka przełyku

25 maja 2019, 06:48

Dzięki nowoczesnym technologiom nakręcono film sferyczny, który przedstawia operację raka przełyku u 66-letniej pacjentki Janet Jenkins.


Białko sojowe sprzyja zdrowiu serca, bo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL

7 maja 2019, 11:59

Białko sojowe pomaga w niewielkim, ale znaczącym stopniu obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.


Pasy utrudniają kontrolowane lądowanie

21 lutego 2019, 11:10

Paski zebry nie są dobrymi pasami do lądowania.


Ludzkość czeka przymusowa zmiana diety?

17 stycznia 2019, 12:04

Prestiżowy The Lancet publikuje wyniki badań, z których dowiadujemy się, że konieczna jest radykalna zmiana diety i sposobu produkcji żywności, jeśli chcemy uniknąć milionów zgonów i katastrofalnego zniszczenia planety. Zmiana musi być naprawdę znacząca. Zdaniem ponad 30 badaczy ludzkość powinna zjadać o połowę mniej cukru i czerwonego mięsa i dwukrotnie więcej warzyw, owoców oraz orzechów.


Drabinka dla płazów ratuje życie i populację

13 listopada 2018, 12:22

Organizacja Warwickshire Amphibian and Reptile Team (WART) umieszcza w kanałach odpływowych na poboczu dróg pokryte siatką aluminiowe drabinki dla płazów. Docelowo znajdą się one w 20 lokalizacjach w pobliżu miejsc lęgowych tych zwierząt. Zabieg ma wspomóc kurczące się populacje płazów z West Midlands.


Potrafimy zapamiętać więcej twarzy, niż nam się wydaje

10 października 2018, 11:25

Po raz pierwszy naukowcom udało się oszacować, ile twarzy pamięta przeciętny człowiek. Wynik może zaskakiwać, ale okazuje się, że średnio każdy z nas pamięta około... 5000 twarzy.


Są spiczaste nie po to, by zataczać łuki

23 sierpnia 2018, 15:04

Dzięki jednemu z najdłużej trwających eksperymentów naukowych tego rodzaju wiadomo, czemu jaja nurzyków mają tak niezwykły spiczasty kształt.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy